VERHALEN UIT DE MOESTUIN

8 april 2014

De zaadjes van de rode- de spits- en de bloemendaalse gele kool heb ik vandaag verspeend in potjes zodat ze afzonderlijk van elkaar iets groter kunnen worden voordat ze naar de tuin gaan. De spinazie en de rucola zijn al klaar. Binnenkort gaan we dus de eerste verse spinazie eten en een rucalastamppotje met een moot kabeljauw. Helaas lusten de slakken ook graag groene blaadjes, dus ben ik dagelijks op slakkenjacht. Het voorjaar is prachtig, dus alles is lekker vroeg uit de grond. De aardappel die ik ieder jaar in een rieten mand teel, staat al fier boven de grond.
Deze week ga ik de moestuin zaaiklaar maken en dan kan er weer veel gezaaid en geplant worden. Een heerlijke tijd.
Het recept van deze maand is nog even een dadelcake, lekker als tussendoortje, zonder toegevoegde suiker.


5 maart 2014

Het is prachtig weer. Deze week heb ik mijn nieuwe tuinkas in gebruik genomen. Na wat onderbrekingen staat de kas. Nou moet je niet denken dat het een hele grote kas is, nee, de afmeting is 2 meter bij 250 en ik ben er toch heel blij mee. Inmiddels de grond gespit en voorzien van biologische potgrond om de grond lekker rul te maken. Er zit al spinaziezaad in de grond en ook rucola en pluksla. Zodra ik weer tijd heb, ga ik radijs en wat koolzaden zaaien. Eindelijk hoef ik niet meer allerlei bakjes zaad in de vensterbanken en voor de tuindeuren te plaatsen. Het kan gewoon in de kas. Het zal waarschijnlijk iets minder snel gaan, maar dat is niet erg. Ik ben heel benieuwd hoe dit tuinjaar gaat verlopen. Om de lente alvast een beetje te vieren, plaats ik wat recepten van voorjaarsthee, want ik heb de eerste blaadjes van de munt en de citroenmelisse alweer gezien in de tuin.

13 februari 2014

Wat een natte winter hebben we dit jaar. De tuin is nog steeds niet gespit. Het is gewoon te nat om dat te doen in de vette klei. Gelukkig is er wel een klein stukje om zodat ik de knoflook wel heb kunnen planten. Afgelopen jaar heb ik wel 50 prachtige knoflookbollen geoogst, waar we nu nog van eten.
De nieuwe voorraad zit nu dus weer in de grond voor de komende oogst. De knoflook is voor mij altijd weer het begin van het nieuwe tuinseizoen. Van de vorige oogst eten we nu ook nog de rode biet (in een emmer met zand bewaard) en de pastinaak. Ik snak alweer naar de lente om weer alles van eigen bodem te kunnen eten. Dit jaar kan ik ook voor het eerst in mijn pas gekocht tuinkasje aan de slag. Hij moet nog in elkaar gezet worden, maar dat gaat binnenkort gebeuren. Heel spannend. Voorzaaien van de groente gaat dan gemakkelijker en vroegzaaien van spinazie en worteltjes ook. Ik heb er weer zin in.
Omdat het toch winter is (je zou het niet zeggen), plaats ik hier het recept van een lekker winterse stamppotje van winterpostelein met kabeljauw. Eet smakelijk.

17 november 2013

Oei, ik realiseer met dat ik de hele zomer geen verhaal over de tuin heb geschreven. Te druk met het buitengebeuren. Het is geen excuus, ik weet het, ik heb er gewoon niet aan gedacht. Vandaag hebben we alweer de mest voor over de tuin gereden om komend jaar ook weer een vruchtbare grond te hebben. Er staat nu alleen nog boerenkool, prei en spruiten op de tuin en de laatste kroppen andijvie staan er ook nog mooi bij. Zolang het niet vriest kunnen we daarvan nog eten. De zomer is weer voorbij gevlogen en we hebben tot nu toe echt alleen maar uit de tuin gegeten. Het is werkelijk geweldig wat je van 100 m2 tuin kunt oogsten. Elk jaar koop ik zaad van een vergeten groente om uit te proberen. Dit jaar was dat de Bloemendaalse gele kool. We hebben er nu een aantal keren van gegeten de smaak is echt heerlijk. De kleur van de kool is trouwens ook prachtig zachtgroen. Ik geef je een recept voor een heel eenvoudige roerbakschotel. Als je de kool kunt krijgen bij je groenteman of op de markt, probeer het dan eens uit.

Sinterklaas is in het land gearriveerd. Tergelegenheid daarvan heb ik het recept van een pepernotencake aangepast en uitgeprobeerd. Als je hier klikt, dan tref je het recept aan. Veel succes en laat me weten wat je er van vindt.

13 april 2013

Ik voel me super gelukkig, nu ik weer in de moestuin kan werken. Vandaag heb ik bedden gemaakt waarin alles gezaaid en geplant kan worden. De aardappels zitten in de grond, Frieslanders, Friese gieltjes, rote emallie en sala blue. De laatste 3 soorten zijn puur goud, ze zijn erg duur, maar als de oogst goed is, ben ik er dik tevreden mee. Dit is het eerste jaar na een periode van 20 jaar dat ik weer aardappels plant, alleen nu volledig biologisch. Spannend vind ik het. Tussen de aardappels heb ik een regel knoflook gezet tegen ziektekiemen. In een ander bed ben ik vandaag gestart met het zaaien van zomerwortelen en heb ik rode uien geplant. De kop is eraf en ik ben helemaal blij.  Nu even lekker een welverdiend bakkie koffie. Morgen weer verder, hoewel ik zo weer zou kunnen starten. De tuin geeft energie en die had ik heel hard nodig na twee weken griep.

7 april 2013

Eindelijk wordt het wat warmer buiten, hoewel het nog niet overhoudt. De tomaten, courgettes en pompoenen die ik een tijdje geleden binnen zaaide, heb ik vandaag verpot en naar de kas van de tuinbuurman gebracht om ze eind april te kunnen uitplanten. Ze gingen binnen zo snel, dat zou te lange en te slappe stengels opleveren. De tuin is inmiddels plantklaar gemaakt en de aardappels en uien kunnen in de grond. Nog een paar dagen wachten, even wat energie opdoen na een hele vervelende griep de afgelopen week. Mijn hoofd wil wel, maar mijn lijf heeft nog wat rust nodig. Eigenlijk zou ik alles tegelijk willen doen, Deze winter heeft zolang geduurd. Voor het eerst sinds jaren ga ik weer aardappels telen en meteen een paar bijzondere soorten aardappelen aangeschaft om te planten. Onder andere de Blue salad, de Rote Emallie en de Friese gieltjes, waar goud, maar zo leuk om te proberen. Daarnaast zet ik dit jaar de Frieslanders. Deze aardappel is heel vroeg en vrij goed resistent tegen ziektes. Kan bijna niet wachten totdat ze gaan groeien.
De basilicumplantjes rood en groen, komen ook al uit de grond. Ze staan in de kamer voor het raam te genieten van de zon. Verder heb ik vandaag wat rodekool- langedijker gele kool en herfstprei gezaaid, zodra het plantjes worden, kunnen die al de tuin in. Laat het echte voorjaar maar komen!

12 maart 2013

Het is al maart en het vriest weer. De tuin ligt er nog leeg bij, maar ik heb wel de kriebels om er in te werken. Het is te koud en het zal deze hele week ook nog koud blijven. De zaden rammelen tegen de deksel van de trommel omdat ze zo graag geplant willen worden. Het wordt voorjaar, maar wanneer? Vandaag heb ik toch maar tomatenzaadjes in een bakje voor het raam gezet. De zon is best lekker achter glas, dus de zaadjes zullen wel ontkiemen. Dit jaar ga ik voor het eerst zelf tomaten zaaien. Tot nu toe kocht ik kleine plantjes, maar het lijkt me spannend om ze helemaal zelf op te kweken. Ze staan nu lekker in het zonnetje voor het raam van de tuindeur. Kom maar op voorjaar! Omdat we het nu toch over tomaten hebben, zet ik hieronder het recept van een plaatpizza met een tomatensaus die je ook voor de pasta kunt gebruiken. Probeer hem eens uit, in dit recept heb ik de pizza met tonijn gemaakt maar je kunt hem ook zonder vlees of vis maken, met bijvoorbeeld geitenkaas. Het is even wat werk maar je eet zoveel lekkerder dan wanneer je de pizza uit de winkel haalt! klik hier voor het recept.

15 november 2012

Vandaag ben ik na lange tijd weer eens in de moestuin aan het werk geweest. Het was steeds zo nat op de tuin, dat je er bijna kon zwemmen. De meeste groente is ook al van het land af, maar er staan nog wel wat witlofpenen, die ik wil oogsten en op water laten trekken. De vorige lichting is heel goed gelukt. We hebben er 2 x een heerlijke witlofschotel van gegeten. De gerooide witlofpenen moeten eerst besterven zoals dat heet geloof ik. Na ongeveer een week kan ik ze dan in een emmer met wat zand of een beetje water in het donker wegzetten. Als ik ze binnenzet, dan zijn ze na ongeveer 3 a 4 weken klaar, dat wil zeggen dat er dan mooie witlofstronken uitgegroeid zijn. Het blijft een wonder dat dit kan. Ik heb vandaag ook de laatste andijvie en veldsla geoogst. Heel bijzonder dat die het overleefd hebben met al dat water op de tuin. Het ruimt nu echt op. Er staat alleen nog wat boerenkool en een paar stronken spruitjes. Het blijft iedere keer weer een feest om van je eigen tuin te mogen eten. Het smaakt allemaal zoveel lekkerder.

Morgen komt de eerste kar met paardenmest. Die wordt de komende weken over de tuin gereden en kan dan ondergespit worden. Als het goed is, dan hebben we komend voorjaar weer vruchtbare grond om op te telen. Maar nu komt er eerst een rustige tijd aan wat betreft het tuinieren.

Voor wie een snelle witlofschotel wil maken, staat hier een recept

Geniet ervan!

 

4 oktober 2012

Vandaag heb ik uit de kletsnatte grond de eerste pastinaken gerooid. De regen heeft de laatste dagen zou huis gehouden dat de tuin wel een meertje lijkt. Toch heb ik, gehuld in regenjas en kaplaarzen, nog wat kunnen oogsten vandaag. Het moet nu niet nog meer gaan regenen anders rotten alle wortelgewassen weg. Dat zou zonde zijn, want er staat nog veel in de tuin. Winterwortelen, knol- en bleekselderij, pastinaken, rammanas en nog allerlei koolsoorten, maar die kunnen wel tegen de regen. De wortel- en knolgewassen vinden veel regen niet fijn, want dan staan ze met de voeten in het water en gaan ze rotten.
Wist je dat de oude Grieken de pastinaak gebruikten zoals wij de winterwortel gebruiken? De pastinaak heeft een zoetige, iets op anijslijkende smaak. De pastinaak is wat zachter dan de winterwortel. De Romeinen brachten de pastinaak naar Noord-Europa en nadat zij de wortel hadden aangeplant in Groot Brittannië en ander delen van West Europa merkten ze dat als de vorst eroverheen gegaan was, de pastinaken niet alleen zoeter, maar ook beter smaakten dan hun soortgenoten in Zuid-Europa.

Pastinaken zijn zeer mineraalrijk en bevatten aniline, een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente zeer geschikt voor diabetici.

Als ik pastinaken rooi, dan maak ik als eerste altijd soep. Wij vinden de aardappel-pastinaaksoep zo lekker en je kunt hem als volwaardig maaltijd gebruiken. Maak deze soep een halve dag van te voren klaar, dan trekt de smaak er goed in.

Succes.